Chemia spożywcza

Oferujemy następujące produkty stosowane w przemyśle spożywczym:

 

 

  • Agar (agar-agar) – naturalny środek żelujący.
  • Askorbinian sodu – konserwant przeciwutleniający, regulujący pH, stabilizujący.
  • Benzoesan sodu – konserwant  o działaniu bakteriostatyczne i fungistatycznie, hamujący rozwój  plaśni, drożdży, bakterii mlekowych, octowych i masłowych), stabilizator.
  • Cytrynian potasu – sól emulgująca, regulator kwasowości oraz sekwestrant.
  • Cytrynian sodu – sekwestrant i dodatek do napojów gazowanych o smaku cytynowym.
  • Cytrynian wapnia – regulator kwasowości, sekwestrant, emulgator i substancja wiążąca.
  • Dwuoctan sodu – dodatek do marynat.
  • Guma arabska – środek zagęszczający i nadający teksturę, emulgator, substancja błonotwórcza o szerokim zastosowaniu.
  • Guma guar – stabilizator i naturalny środek zagęszczający.
  • Izoaskorbinian sodu – przeciwutleniacz.
  • Kwas cytrynowy – przeciwutleniacz i regulator kwasowości.
  • Kwas L-askorbinowy (witamina C) – przeciwutleniacz.
  • Kwas mlekowy 50% – substancja konserwująca i regulująca kwasowość.
  • Kwas mlekowy 80% – jw.
  • Kwas mlekowy w proszku – jw.
  • Kwas sorbowy/sorbinowy – konserwant i środek utrzymujący wilgotność.
  • Mleczan sodu – konserwant do mięs.
  • Mleczan wapnia – substancja zakwaszająca, buforująca, antyoksydacyjna i konserwująca.
  • Octan sodu bezwodny – konserwant i regulator kwasowości.
  • Octan wapnia w proszku – środek konserwujący.
  • Pektyny – stabilizator, emulgator, nośnik, substancja żelująca i zagęstnik.
  • Pirosiarczyn sodu – konserwant i środek do przetwarzania mąki.
  • Sorbinian potasu – środek konserwujący.
  • Propionian sodu – środek konserwujący, zapobiegający zwłaszcza grzybom.
  • Propionian wapnia – środek antypleśniowy stosowany przy produkcji pieczywa.
  • Witaminy:
    • witamina A
    • witamina C
    • witamina E
  • Żelatyna – emulgator i środek żelujący.
  • Substancje słodzące:
    • cyklaminian sodu
    • fruktoza
    • glukoza-dekstroza jednowodna i bezwodna
    • laktoza
    • sacharynian sodu
    • sorbitol (proszek i płyn)
    • syrop glukozowy.