Chemia spożywcza
Oferujemy następujące produkty stosowane w przemyśle spożywczym:
- Agar (agar-agar) – naturalny środek żelujący.
- Askorbinian sodu – konserwant przeciwutleniający, regulujący pH, stabilizujący.
- Benzoesan sodu – konserwant o działaniu bakteriostatyczne i fungistatycznie, hamujący rozwój plaśni, drożdży, bakterii mlekowych, octowych i masłowych), stabilizator.
- Cytrynian potasu – sól emulgująca, regulator kwasowości oraz sekwestrant.
- Cytrynian sodu – sekwestrant i dodatek do napojów gazowanych o smaku cytynowym.
- Cytrynian wapnia – regulator kwasowości, sekwestrant, emulgator i substancja wiążąca.
- Dwuoctan sodu – dodatek do marynat.
- Guma arabska – środek zagęszczający i nadający teksturę, emulgator, substancja błonotwórcza o szerokim zastosowaniu.
- Guma guar – stabilizator i naturalny środek zagęszczający.
- Izoaskorbinian sodu – przeciwutleniacz.
- Kwas cytrynowy – przeciwutleniacz i regulator kwasowości.
- Kwas L-askorbinowy (witamina C) – przeciwutleniacz.
- Kwas mlekowy 50% – substancja konserwująca i regulująca kwasowość.
- Kwas mlekowy 80% – jw.
- Kwas mlekowy w proszku – jw.
- Kwas sorbowy/sorbinowy – konserwant i środek utrzymujący wilgotność.
- Mleczan sodu – konserwant do mięs.
- Mleczan wapnia – substancja zakwaszająca, buforująca, antyoksydacyjna i konserwująca.
- Octan sodu bezwodny – konserwant i regulator kwasowości.
- Octan wapnia w proszku – środek konserwujący.
- Pektyny – stabilizator, emulgator, nośnik, substancja żelująca i zagęstnik.
- Pirosiarczyn sodu – konserwant i środek do przetwarzania mąki.
- Sorbinian potasu – środek konserwujący.
- Propionian sodu – środek konserwujący, zapobiegający zwłaszcza grzybom.
- Propionian wapnia – środek antypleśniowy stosowany przy produkcji pieczywa.
- Witaminy:
- witamina A
- witamina C
- witamina E
- Żelatyna – emulgator i środek żelujący.
- Substancje słodzące:
- cyklaminian sodu
- fruktoza
- glukoza-dekstroza jednowodna i bezwodna
- laktoza
- sacharynian sodu
- sorbitol (proszek i płyn)
- syrop glukozowy.