Chemia spożywcza
Współczesny przemysł spożywczy jest dynamiczną gałęzią, która, aby się swobodnie rozwijać, potrzebuje bieżących innowacji. Wiele środków chemicznych stanowi nieodłączny tego element, pozwalając na konserwowanie, zagęszczanie lub poprawianie jakości wielu produktów. Nasza firma ciągle dostarcza nowe rozwiązania oraz wysokiej jakości preparaty, które są wszechstronne oraz bezpieczne i przyczyniają się znacznie do sukcesu branży spożywczej. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą gumy arabskiej, żelatyny, cytrynianu potasu czy spożywczej ziemi okrzemkowej!
Nasza oferta
Przemyślana kombinacja dodatków funkcjonalnych to klucz do osiągnięcia wysokiej jakości produktów spożywczych. W naszej ofercie znajdują się aromaty, wzmacniacze smaku, konserwanty, stabilizatory, emulgatory oraz inne niezbędne substancje, które pozwalają na wzbogacenie jakości produktów oraz ich konserwację. Bezpieczeństwo i trwałość oferowanych wyrobów to konieczność. Posiadamy preparaty, które umożliwiają znaczne przedłużenie okresu przydatności do spożycia, zachowanie świeżości i wartości odżywczych – jednocześnie spełniając wszelkie standardy bezpieczeństwa.
Sprawdzona jakość
Nasze produkty spełniają wszelkie możliwe standardy bezpieczeństwa i jakości. Posiadają również certyfikaty. Nasz zespół ekspertów z wieloletnim doświadczeniem w dziedzinie chemii spożywczej jest gotowy, aby udzielić wsparcia i doradztwa na każdym etapie współpracy. Oferujemy także produkty prozdrowotne, takie jak spożywcza ziemia okrzemkowa. Zapraszamy!
Oferujemy następujące produkty stosowane w przemyśle spożywczym:
- Agar (agar-agar) – naturalny środek żelujący.
- Askorbinian sodu – konserwant przeciwutleniający, regulujący pH, stabilizujący.
- Benzoesan sodu – konserwant o działaniu bakteriostatyczne i fungistatycznie, hamujący rozwój plaśni, drożdży, bakterii mlekowych, octowych i masłowych), stabilizator.
- Cytrynian potasu – sól emulgująca, regulator kwasowości oraz sekwestrant.
- Cytrynian sodu – sekwestrant i dodatek do napojów gazowanych o smaku cytynowym.
- Cytrynian wapnia – regulator kwasowości, sekwestrant, emulgator i substancja wiążąca.
- Dwuoctan sodu – dodatek do marynat.
- Guma arabska – środek zagęszczający i nadający teksturę, emulgator, substancja błonotwórcza o szerokim zastosowaniu.
- Guma guar – stabilizator i naturalny środek zagęszczający.
- Izoaskorbinian sodu – przeciwutleniacz.
- Kwas cytrynowy – przeciwutleniacz i regulator kwasowości.
- Kwas L-askorbinowy (witamina C) – przeciwutleniacz.
- Kwas mlekowy 50% – substancja konserwująca i regulująca kwasowość.
- Kwas mlekowy 80% – jw.
- Kwas mlekowy w proszku – jw.
- Kwas sorbowy/sorbinowy – konserwant i środek utrzymujący wilgotność.
- Mleczan sodu – konserwant do mięs.
- Mleczan wapnia – substancja zakwaszająca, buforująca, antyoksydacyjna i konserwująca.
- Octan sodu bezwodny – konserwant i regulator kwasowości.
- Octan wapnia w proszku – środek konserwujący.
- Pektyny – stabilizator, emulgator, nośnik, substancja żelująca i zagęstnik.
- Pirosiarczyn sodu – konserwant i środek do przetwarzania mąki.
- Sorbinian potasu – środek konserwujący.
- Propionian sodu – środek konserwujący, zapobiegający zwłaszcza grzybom.
- Propionian wapnia – środek antypleśniowy stosowany przy produkcji pieczywa.
- Witaminy:
- witamina A
- witamina C
- witamina E
- Żelatyna – emulgator i środek żelujący.
- Substancje słodzące:
- cyklaminian sodu
- fruktoza
- glukoza-dekstroza jednowodna i bezwodna
- laktoza
- sacharynian sodu
- sorbitol (proszek i płyn)
- syrop glukozowy.